Margit Lucie Johnsen Evje (Godø)

The information on registered seafarers is not in all cases complete. As new sources are studied, information on engagements and medals etc. will be added to some of the already registered seafarers.

Date of birth

January 31, 1913

Date of death

July 20, 1987

Parents

Laura Johnsen, Borgundveien 38, Ålesund

Nick name

Malta-Margit

Gender

Female

Nationality

Norway flaggNorway

Birthplace

Ålesund

County

Møre og RomsdalBuskerud

Maritime inquiries 1939 - 1945

Other

 • Participant in WW2
 • Ex gratia-arkivet:

  Registreringsnummer under krigen, London 80994.

  "Talabot" ble skutt i brann på havnen i Valetta og senket for å unngå at lasten eksploderte.

  Fra "Krigsseilernes evige krig" s 173-186:

  “Hvis mine gutter skal dø, vil jeg være der sammen med dem. Det kan ikke være vanskeligere for meg å dø enn det er for dem”

  Disse ordene ble uttalt av den 28-årige Margit Johnsen Godø i mars 1942, og det var under svært dramatiske forhold. Åstedet var havnen i Alexandra i 1942. Hun var den eneste kvinnen om bord i M/T Talabot. Kaptein Albert Toft visste svært godt at skipet skulle ut på en særdeles risikofylt seilas over til Valletta på Malta. Han hadde derfor tilbudt Margit å mønstre av før avreise fra Alexandria. Den norske konsulen hadde også sterkt frarådet henne å bli med på denne turen. Margit sa at det ikke var verre for henne å dø enn for de andre, og takket nei til å mønstre av. Hvem var så denne modige kvinnen som fikk hedersbetegnelsen Malta-Margit, og som er Norges høyest dekorerte kvinnelige krigsseiler under den 2. verdenskrig."

  Fra "De som ikke sviktet" s 150-159:

  "Da tyskerne invaderte Norge 9. april 1940 var Margit Johnsen, som hun dengang het, og M/S Tudor i Middelhavet. Hun hadde da som tusener av norske sjøfolk ingen mulighet til å komme seg hjem til Norge. De måtte være "ute" så lenge krigen varte". "Snart skulle Margit Johnsen få vite hva krig virkelig var. I juni var M/S Tudor på veg fra Melbourne i Australia til Liverpool i Storbritannia med 3800 tonn stål og endel stykkgods. Den 12. juni gikk skipet i konvoi fra britenes base i Middelhavet, Gibraltar. 19. juni 1940 skulle M/S Tudor krysse over den lunefulle Biscayabukta. Litt nord for Kapp Finisterre i Spania ble skipet truffet av torpedoer fra den tyske kapteinen Hans Rudolf Rössing. Det norske skipet fikk store skader. Den siste som forlot skipet var kaptein Hans Bjønnes fra Nøtterøy utenfor Tønsberg. Det skulle ikke bli hans siste torpedering. Annenmaskinisten på M/S Tudor, Karl Thomas Hansen fra Rolvsøy, omkom. Dessuten ble Nils Pettersen , som var tredjestyrmann, skadet. Utrolig nokk kom Margit Johnsen og resten av mannskapet seg i livbåtene og deretter helskinnet over i to britiske eskorteskip. Deretter gikk ferden videre til Plymouth, der de ble satt i land."

  Fra "Sjøens kvinner" S. 103-104:

  I 1942 opplevde Johnsen krigshandlinger med skipet M/S Talabot: "Om bord var den snart 29 år gamle salongpiken Margit Johnsen fra Ålesund. Hun hadde mønstret på M/S Tudor før krigen begynte. Hun hadde sånn lyst til å komme til Cuba for å danse rumba. Nå var hun krigsseiler og hadde allerede vært med på en torpedering. I 1942 hadde hun hyre på M/S Talabot. Nå skulle hun være med på et av sjøkrigens tøffeste oppdrag. På Malta var situasjonen igjen desperat. Folk sultet og led nød, og det var tvingende nødvendig å få fram forsyninger til befolkningen. Samtidig foregikk ørkenkrigen mot Rommel. Malta spilte en strategisk rolle som gjorde det absolutt vitalt å forsvare den mot angrep fra aksemaktene". Talabot ble valgt til å være med i en konvoi med tre andre handelsskip til Malta. 20. mars dro skipene ut. Bare 2 handelsskip nådde frem etter voldsomme angrep fra tysk og italiensk hold.

  "Etter de sterke opplevelsene på Tudor og Talabot tok Margit Johnsen en pause på et par måneder. I Liverpool mottok hun tre medaljer: British Empire Medal, Krigsmedaljen og St. Olavsmedaljen med ekegren. Den siste er gitt til 779 personer. Margit Johnsen er den eneste kvinnen. Så seilte hun sammenhengende videre på Tarifa, Tai Yin og Toulouse fram til 9. juni 1945. Da tok hun hyre på Fagerfjell, som hun kom hjem med i desember 1945. På dette tidspunktet var Margit Johnsen kjent som krigshelt både i Norge og andre allierte land".

  I 2013 ble det reist en byste til hennes minne i Ålesund. Stedet der monumentet ble plassert fikk navnet Margit Johnsens plass.

  Participated in the following historical events 1939-1945:

  Sources

  RA/S-3545/G/Gg

  "Krigsseilernes evige krig", (2014) av Oddvar Schjølberg

  "De som ikke sviktet, Nordmenn som gjorde en spesiell innsats under andre verdenskrig" (2017) av Morten Malmø

  “Sjøens kvinner. Ute og hjemme” (2010) av Elisabeth Lønnå.

  "Seedie's List of Awards to The Merchant Navy for World War II," av Seedie, 1997. S. 208.

  "Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren", redigert av Erik Gjems-Onstad, Oslo 1995, s. 198.

  RA/S-3545/G/Gi/L0006