Haakon Olaves Kristoffersen

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

28. september 1912

Død

23. februar 1996

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Bosted

Fredrikstad

Relasjon til fylke

Østfold

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Nekrolog, Arne Hartmark, Fredrikstad Blad, 29. februar 1996, s. 11:

  "Sjøkaptein Haakon Olaves Kristoffersen fra Fredrikstad døde [...] februar 1996. Han ble 83 år gammel. Med ham er en av de bunnsolide og intelligente norske sjøkapteiner av den "gamle skolen" gått bort. Jeg hadde i begynnelsen av 30-årene den store gleden å arbeide som underordnet sjømann i samme båt der Kristoffersen var lettmatros. Skipet var av beskjeden størrelse og gikk i fart fra havner på US østkyst/Gulf til et stort antall øyer i Det karibiske hav.

  Under de spartanske forhold som preget norske sjøfolks arbeidsforhold den gangen, etablerte vi et vennskap som kom til å vare livet ut, selv om våre veier på sjø og land var forskjellige.

  Kristoffersen tok styrmannseksamen i Fredrikstad 1937 og ble tidlig ansatt i det amerikanske oljeselskapet California Texas Oil Company i New York. På grunn av krigsseilas i rederiet var han avskåret fra å fullføre sin sjømannsutdannelse, men han ble så respektert for sin dyktighet at han fikk dispensasjon til å føre skip[. ... Han] førte i lengre tid M/S "Caltex 2" i fart på Abadan og havner i Persiske gulf og vestkysten av India. Først da krigen var slutt fullførte han sin norske skipsførerutdannelse i Fredrikstad.

  Haakon Kristoffersen var en av de dyktige norske skipsoffiserer under krigen som utviklet stor administrasjonsevne og lederskap under krigen. Han ble i begynnelsen av 60-årene anmodet av sitt rederi å opprette og administrere et mindre skipsverksted som Caltex-flåten hadde behov for. Med stor dyktighet opprettet og administrerte han dette verkstedet".

  Kristoffersen gikk tilbake til sjøs etter en 6 års tid på Sumatra og fortsatte som skipper fram til pensjonsalderen.

  Kilder

  Privat arkiv avgitt til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter