Jan de Greef

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

20. mai 1883

Død

11. mars 1943Årsak: Krigsforlis

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Nederland flaggNederland

Fødested

Ossendrech, Nederland

Bosted

Brazilie Str. 6, Antwerpen, Belgia.

Relasjon til fylke

Utlandet

Sjøforklaring 1939 - 1945

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Londonregisteret:

  Registernummer under krigen: London 68177, NY 11047.

  Gift med (jf. London-kort): Pernille De Greff, Brazilie Str. 6, Antwerpen, Belgia.

  Jan de Greef fra Antwerpen i Nederland var en av de eldste utenlandske krigsseilerne som omkom på et norsk skip under andre verdenskrig. 20. mai 1943 ville han ha fylt 60 år, men noen måneder før ble skipet han seilte på, DS BRANT COUNTY, utsatt for et stort ubåtangrep. BRANT COUNTY var en del av en stor konvoi på 60 skip som skulle seile fra Halifax til Storbritannia. Midt ute på Atlanterhavet ble konvoien angrepet av til sammen 18 ubåter.
  Dette var den såkalte ulveflokk-taktikken som ofte ble benyttet av det tyske ubåtvåpenet. BRANT COUNTY var lastet med blant annet 670 tonn eksplosiver, og da skipet ble truffet av entorpedo, utløste dette en voldsom eksplosjon og påfølgende brann. Så sank skipet raskt. Jande Greef arbeidet som fyrbøter og var på vakt i maskinrommet da torpedoen traff. Hverkenhan eller de han var på vakt sammen med, en irsk smører og en norsk fyrbøter, fikk reddetseg ut. 11. mars 1943 endte de sine liv mens kampene om Atlanterhavet var på sitt aller mest
  intense

  Kilder

  RA/S-2081/F/Fe/Feb/L0011
  Rosendahl, Bjørn Tore (Red.) (2015) De var også krigsseilere. Omkomne utenlandske sjøfolk på norske skip under andre verdenskrig. Kristiansand: Stiftelsen Arkivet.
  RA/S-1001/A/Ac/L0122