Bjarne Frosthammer (Frostmo-Olsen)

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

12. desember 1914

Foreldre

Einar M. og Antona Olsen

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Hammerfest

Bosted

Maridalsveien, Oslo

Relasjon til fylke

Oslo

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 4055. NY 20148.

  Brev fra krigsseiler til Handelsdepartementet datert 18. januar 1974:

  "Vil opplyse at jeg var påmönstret: S/S Ingerfem av Bergen- som telegrafist: fra slutten av januar 1940 til 28 august 1940, - da jeg ble beordre til å melde meg til "Norske Militære myndigheter i UK"- da jeg var militærutdannet og fenrik i Hæren.

  I januar 1942 ble jeg forespurt om jeg var frivillig til å reise hjem til Norge i oppdrag for Den Norske regjering i London,- jeg erklærte meg villig til dette å ble så utdannet til "oppdraget" i Norge. Oppdraget var som fölger: finne: Tirpitz og Scharnhorst og andre Tyske marinefartöyer- og over radio melde hvor disse befant seg- slik at: Allierte marineenheter eller fly kunde "senke eller uskadeliggjöre disse "-" Tyske marinefartöyer. De Allierte konvoyer i Nordatlanteren hadde svære tap grunnet disse tyske marineenheters herjinger- som De vel kjender til.

  Etter at jeg var utdannet til "oppdraget" ble jeg sendt til Norge med fiskefartöy (Fröya II),- men dessverre så ble Fröya II senket ca. 100 sjömil ut av Rörvik: kurs-Shetland-Finnmark,- den 2 mai 1942,- jeg lå 12 dögn på flåte og ble så plukket opp av et tysk sjöfly og bragt inn til et Tysk/feltsykehus i Trondheim.- Jeg var i ca. 6 mnd. NN fange og ble så sendt til en Krigsfangeleir for marinefanger og der ble jeg: erklært: Engelsk krigsfange/marine. 2. mai 1945 ble den kolonne jeg tilhörte (som da var på marsj) befridd av Engelske panserstyrker i nærheten av Lübeck.

  Til underretning må jeg opplyse at jeg ikke tilhörte Den Norske Marine- men grunnet mitt oppdrag i Norge- så bar jeg marineuniform under overfarten til Norge- og var som fölge av dette:- tatt tilfange i marineuniform".

  I 1964 ble det foretatt et navnskifte fra Frostmo-Olsen til Frosthammer som familienavn.

  Sjøforsvarets londonarkiv:

  Antatt i Marinen: 17.02.1943, som: U.d.m.
  Merk at krigsseiler var fange på det tidspunkt det i dette arkivet står at han ble antatt i Marinen.

  Sivil stilling: Telegrafist.

  Sivil utdannelse: Middel og radioskole. 6 div. befalskole.

  Sertifikater: Radiosert.

  Tidligere militærtjeneste: 1935/38/39/40/41/42 (Hæren som fenrik).

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  Sjøforsvarets londonarkiv ved Marinemuseet i Horten: P.31. kort 345-346.

  Fanger.no