Karl Gran Berntsen

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

28. september 1913

Død

2007

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Søgne

Bosted

Trysnes, Søgne

Relasjon til fylke

Vest-Agder

Tilknyttet mønstringsdistrikt

Har stillinger

Kjente utdannelser

Skipsførerskole

Sjøforklaring 1939 - 1945

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 10916.

  Gift med (jf. Londonkort) Marie Berntsen.

  Frigitt fra Tysk fangenskap og sendt til Oslo med S/S Donau den 4. mai 1941.

  Blad Søgne fritidsnytt, sommernummer 6, 2005. 34. årgang. side 4:

  "[...] Det var på senhøsten 1939 [feil år i artikkelen, skal være 1940] at det mest dramatiske i hans liv begynte. Han hadde nettopp mønstret på som styrmann på 12 000 tonneren "Ringwood" av Oslo. Den gikk i ballast fra Shanghai mot Australia hvor de skulle laste fosfor".

  "Det var rundt midnatt, og det var smul sjø. Vi ante fred og ingen fare. Plutselig smalt det, og båten ristet. Så skimtet vi konturene av et tysk fartøy, en "raider". Raiderne var som regel hurtiggående handels- og passasjerfartøy som var ombygde til krigsskip.

  Tyskerne morset med lampa til oss og ga beskjed om å slå stopp i maskinen. Så ble vi bordet, tatt til fange og stuet om bord i raideren. Vi fikk lov til å ta med oss det mest nødvendige av klær. Resten av eiendelene ligger den dag i dag på bunnen av Stillehavet. Ja, for rett etter vi hadde forlatt "Ringwood" ble den sprengt i lufta. Tyskerne plasserte kasser med dynamitt i rommet, og så var det "bang"!".

  "[...] Vi var om bord i raideren i nærmere en måned. Da ble vi satt i land på ei ubebodd øy. Der ble vi hentet av en vanlig lastebåt. Så startet en ganske lang seilas, rundt Kap Horn og helt opp til Bordeaux. Vi, som var fanger, var i overtall og kunne lett ha gjort mytteri, men vi ble hele tiden voktet på med maskinpistoler. Dessuten fikk vi beskjed om at båten var minert, slik at hvis vi fant på noe, så ville skuta bli senket.

  Etter en ukes tid i Bordeaux, ble vi satt på tog og fraktet til Tyskland. Til en fangeleir som lå mellom Hamburg og Brehmen. Der ble vi snauklipte og spylt. De var veldig redde for epidemier. Etter et par måneder ble vi endelig sendt hjem til Norge. [...]

  Under krigen gikk Karl Berntsen på skipperskole i Kr. sand, og da freden kom, bar det til sjøs igjen". Han seilte helt fram til han var 60 i 1973.

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  Blad Søgne fritidsnytt, sommernummer 6, 2005. 34. årgang. Artikkel "Karl Berntsen ble kapret i Stillehavet".