Fritz Oskar Angel Gustavsen

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

3. juni 1906

Foreldre

Sina Gustavsen

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Ålesund

Bosted

Storsand, Hurum

Relasjon til fylke

Møre og Romsdal

Har stillinger

Matros / SkytterU.d.m. (Utskrevet dekksmann)

Kjente utdannelser

Skytterkurs
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen London 7659, NY 25952.

  Nortrashipflåtens Skyttere 1941 til 1946:

  Skytter nr. 97: Gustavsen, Fritz Oskar Angel Gustavsen. 

  Kom sannsynligvis til England etter evakueringen av Svalbard i august 1941.
  Han meldte seg til marinen og ble utdannet til skytter ved Sjøforsvarets Skytteravdeling for Handelsflåten i Dumbarton, Scotland.

  Sjøforsvarets londonarkiv:

  Antatt i Marinen: 18. september 1941, som: U.d.m.

  Sivil stilling: Matros

  Militær spesialutdannelse eller kurser: Art kurs.

  Dimittert fra Marinen: 3. januar 1946.

  "Reddet av en presenning", Drammens Tidende, 14. mars 2015, 16-17:

  "Konvoien er på vei mot Murmansk denne vinterdagen 1944. For å holde seg lengst mulig unna norskekysten og tyske jagerfly og krigsskip seiler skipene så nær iskanten de kan. Bak på akterdekket på et av lasteskipene står 35 år gamle Fritz Oskar Angell Gustavsen fra Hurum sammen med en kollega. De bemanner en gammel Bofors kanon. I de lave solskinnet denne vinterdagen ser de et tysk krigsfly komme mot skipet. Fritz bemanner kanonen, mens kollegaen sier oppmuntrende "Skyt, skyt". Men Fritz vet han bare har en sjanse, for det tar fire-fem minutter å lade kanonen. Derfor venter han til de siste sekund, fyrer av og treffer. Det blir jubel om bord, et tysk fly skutt ned.

  Men neste dag stilner jubelen. Da kommer nemlig hevnen i form av et nytt fly og lasteskipet ble torpedert [...] og de to skytterne redder seg om bord på en enkel, hjemmelaget flåte. Flåten henger klar, og det er bare et raskt kutt med tollekniven så er den klar av det synkende skipet. Mens konvoien seiler videre sitter de to om bord i flåten i det iskalde Norskehavet. For konvoien stopper ikke opp for å plukke opp overlevende, det er det egne skip som kommer etter som gjør.

  Under en presenning forsøker de to å holde varmen, men en morgen våkner Fritz og oppdager at han er alene på flåten. I løpet av natten har skytterkollegaen sluppet seg over bord og forsvunnet i havet. Litt senere blir Fritz plukket opp. Med seg tar Fritz presenningen som har dekket flåten for vær og vind. Denne pakker han sammen og tar med i skipssekken under resten av krigen, og senere etter krigen når han er i vanlig sjøfart. [...]

  Stedet er London, det er blitt sommer 1944. Krigen raser fortsatt. Fritz Gustavsen er kommet tilbake fra Murmansk, og skal nå hedres. Fordi han skjøt ned et tysk fly, får han medalje og diplom av statsminister Johan Nygaardsvold og kong Haakon VII. Helst ville ikke Fritz motta medaljen, ikke minst fordi hans kollega forsvant".

  Kilder

  Nortrashipflåtens Skyttere 1941 til 1946

  RA/S-3545/G/Gg

  Sjøforsvarets londonarkiv ved Marinemuseet i Horten: P.15. kort 187-188.

  RA/RAFA-5156/G/Gb/Gbb/Gbba/L0002

  RA/S-3545/G/Gi/L0012

  "Reddet av en presenning", Lars Johnsen og Sven-Erik Røed, Drammens Tidende, 14. mars 2015, 16-17.

  Evig takknemlig, Samlerhuset