Håkon Johnsen

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

17. mars 1922

Død

1985

Foreldre

Kristiane og Emil Johnsen

Annotasjonsrulle

4487

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Harkmark, Mandal

Bosted

Eigebrekk, Mandal

Relasjon til fylke

Vest-Agder

Tilknyttet mønstringsdistrikt

Har stillinger

Maskingutt, smører til motormannFyrbøterMaskinassistent

Sjøforklaring 1940 - 1945

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 15194, NY 2606

  Påmønstret D/S "Freden"(Svensk) 2.8.1945 for reise til Norge.

  I fartstidsoppgaver, står det at Johnsen var påmønstret REGIN. Dette må imidlertid være feil og at det skal være Kristiansands-båten REGINA.

  Seilas for frihet, s. 168-169:

  "Håkon Johnsen, motormann fra Mandal (Harkmark). Født på Eigebrekk i Harkmark 17/3 1922. Deltok i fiske som ung, og gikk på Risøy ungdomsskole i 1937-38.

  Seilte noen måneder med "Regina", Kristiansand, i 1939. Mønstret ut i januar 1940 med Farsunds-båten "Balla", som kom i alliert fart. Håkon mønstret av i New York i mai 1940, og kom deretter ombord i "Bidevind" som motormann. Det var en forholdsvis ny stykkgodsbåt på 8600 tonn og hjemmehørende i Porsgrunn.

  I april 1942 var "Bidevind" underveis fra Cape Town til New York med last. Ikke langt fra bestemmelsesstedet ble "Bidevind" torpedert, men alle mann kom seg velberget i båtene. Mens de var i ferd med å ro seg vekk, traff en ny torpedo skipet, og bruddstykker av mange slag haglet nedover dem som satt i båtene. Et større jernstykke, skarpt som et barberblad, skar seg inn i toften på den ene båten. Men som ved et under kom ingen alvorlig til skade.

  Motorbåten tok den andre på slep og neste dag kom de inn til en kystvaktstasjon.

  Etter krigsforliset med "Bidevind" gikk Håkon ut med Oslo-båten "Tercero", en stykkgodsbåt på 7800 tonn, og var med den til august 1943. Resten av krigen seilte han med Farsunds-tankeren "G. C. Brøvig" i konvoi-fart på Atlanteren. Etter krigen tok Håkon maskinistskolen i Kristiansand og seilte også et par år, men en hofteskade gjorde at han måtte slutte på sjøen. Han drev siden fiske med egen skøyte fram til 1963. I 1948 ble han gift med Kristine Frøsland, og de har tre døtre".

  Privat arkiv:

  Håkon Johnsen flyttet til Udøy i 1951. Han kjøpte et gårdsbruk der. De hadde kyr, sauer og høns. Han var på fiske med skøyte og kunne være av sted i dagevis, og Kristine var hjemme på gårdsbruket og passet dyrene og 3 døtre. Håkon fisket hummer med motorbåt. Han skrev dagbok om fisket og gårdsdriften. Han var aktiv med i kristent foreningsliv og i Mandal Krf. Han satt i Halse og Harkmark herredstyre fra 1952-1955 for Krf. I 1963 kjøpte han tilbake barndomshjemmet på Eigebrekk. Han og Kristine og 3 døtre flyttet dit. Der fisket han med motorbåt. På grunn av hans hofteskade, fikk han krigsinvalidepensjon i 1970. Etter at Kristine tok lærerskolen i 1964, fikk hun lærerjobb i barneskolen. Hun jobbet som lærer blant annet på Furulunden skole i 19 år. Håkon døde i 1985, Kristine i 1986.

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  Privat arkiv avgitt til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter

  "Seilas for frihet: Krigsseilernes loggbok". Søren Brandsnes, Ingvald Stamnes og Ivar Myklebust. Utgitt 1985 av Fædrelandsvennen.