Arne Lossius Hartmark

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

22. januar 1915

Død

15. februar 2003

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Bosted

Ekebergveien 262, Nordstrandshøgda

Relasjon til fylke

Akershus

Tilknyttet mønstringsdistrikt

Har stillinger

Har seilt for rederi

Kjente utdannelser

Skipsførereksamen

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 21845.

  Gift med (jf. London-kort): Aline Hartmark.

  "Skip og menn", Birger Dannevig:

  D/S "Iran" var en av flere skip som ble rammet i Bombay den 14. april 1944 da det britiske skipet "Fort Stikine" begynte å brenne og eksploderte. 1. styrmann Arne Hartmark ble tildelt Lloyds Silver Medal for sin fremragende innsats denne dagen. Etter at mannskapet hadde kommet seg i sikkerhet i land, svømte Hartmark tilbake til skipet og gikk om bord. "Iran" driftet nå mot "Fort Stikine". Hartmark prøvde å slukke brannen om bord i "Iran", og han kastet ammunisjon og eksplosiver overbord inntil han ble beordret av myndighetene til å forlate skipet. En ny brann brøt ut og skipet brant helt ut og vraket ble senere hugget. 13 skip gikk tapt i denne eksplosjonen.

  En Bombay avis omtalte en annen hendelse også; Hartmark hadde reddet en skadet sjømann som hadde klamret seg til noe vrakgods i 20 timer.

  "Handelsflåten i krig 1939-1945". Bind 4:

  Hartmark ble etter krigen journalist og senere redaktør i Norges Handel og Sjøfartstidende. Han og pensjonert admiral Thore Horve skal ha mye av æren for at krigsseilerne fikk sin ex gratia utbetaling i 1972. Begge hadde erfaring fra krigen, Hartmark i handelsflåten og Horve i Marinen. De syntes sjøfolkene hadde fått en dårlig behandling og begynte i slutten av 60-årene arbeidet, og da først og fremst mot det politiske miljøet i Norge. Det resulterte i et vedtak den den 27. april 1972 i Stortinget under statsminister Per Borten. 155 millioner kroner ble bevilget over tre statsbudsjetter. Ref. "Handelsflåten i krig", bind fire, Guri Hjeltnes.

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  "Handelsflåten i krig 1939-1945. Krigsseiler: krig, hjemkomst, oppgjør". Bind 4. Av Guri Hjeltnes, Oslo 1997.

  "Skip og menn: den norske handelsflåtes krigsinnsats 1939-1945". Av Birger Dannevig, Oslo 1968.

  Privat arkiv avgitt til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter