Bjarne Halse

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

6. september 1906

Død

1995

Foreldre

Laurits og Pernille Halse. Nymarka på Håvoll, Ørsta

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Ørstad

Bosted

Tårnplass 3, Bergen

Relasjon til fylke

Møre og RomsdalHordaland/Bergen

Kjente utdannelser

Styrmannskole (r)Skipsførerskole

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 21361, NY 7442.

  Gift med (jf. London-kort): Martha Halse.

  Privat arkiv (hentet fra historie under "dokumenter"):

  "Bjarne Halse seilte som 2. og 1.styrmann i konvoifart i krigsårene med krigsmateriell på Atlanteren og med tropper mellom USAs vestkyst og Østen. Da krigen brøt ut var han vekselvis 1. og 2. styrmann på Pleasantville. Deretter mønstret han pá Bonneville som 1.styrmann og stod om bord der i 18 måneder. 31.10-42 måtte han gå i land på grunn av sykdom. Kapteinen og han var han blitt smittet av tuberkulose. Bjarne fulgte båten til New York og måtte der få fjernet det ene nyret.

  Etter et langt sykeleie ble det rekonvalesens og arbeid som skipshandlerassistent. Fra 20.05.43 til 16.12.43 og 12.6.44 til 21.10.44 tjenestegjorde han etter ordre fra Sjømannspoolen som avløsningsstyrmann på forskjellige norske skip i New York. lnnimellom avløsningsperiodene var han 5 måneder 1. styrmann på M/S Granville.

  Bjarne fikk så hyre på S/S Harald Torsvik og ble der i vel ett år til krigen var slutt og han kunne reise hjem, 30.11.1945. Hjemme ventet konen, Martha. De hadde ikke sett hverandre på 7 år. I krigsårene var kun to rødekorsbrev forbindelsen mellom dem. Savnet og uvissheten kan man bare forestille seg".

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  Privat arkiv avgitt til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter (se blant annet historikk under "dokumenter", og profil til bror Karl Laurits Halse for mer informasjon).