Jens Line

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

16. september 1917

Foreldre

Åsta, f. Havstad og Enevald Line, Landvik pr. Grimstad

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Landvik

Bosted

Landvik

Relasjon til fylke

Aust-Agder

Tilknyttet mønstringsdistrikt

Har stillinger

Sjøforklaring 1939 - 1945

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 3926, NY 3323.

  7.5.1946 reiste til Norge med D/S JUPITER.

  Liv i Landvik, s. 250:

  "Som nybakt radiotelegrafist ble jeg påmønstret Farsundbåten «FAR» og reiste fra Norge i juli 1939 som passasjer med Tønsbergbåten «TATRA» til Tampa i Florida. Videre med buss til Mobile, Alabama, hvor jeg gikk ombord i D/S «FAR», en stykkgodsbåt på ca. 4.000 t.dw: Den seilte i regelmessig fart med sukker fra Cuba til havner på østkysten av USA. Da krigen brøt ut den 3. september 1939 lå vi til ankers med «FAR» i en havn på Cuba. Den dagen hadde vi radioen konstant innstilt på BBC London's oversjøiske sending, og fulgte intenst og spent med i nyhetssendingene. Vi fikk straks malt det norske flagg på begge skipssider og fortsatte å seile som normalt, fullt opplyst. Vi seilte i nøytrale farvann.

  Den 9. april 1940 var vi underveis fra Cuba til New Orleans. I radioen hørte vi fra USA og London om tyskernes invasjon i Norge. Fra London hørte vi instruksjon til norske skip om å seile til alliert eller nøytral havn. Etter utlossing av sukkerlasten i New Orleans var situasjonen for skip og mannskap usikker, og vi var veldig spent på hva fremtiden ville bringe. Fra New Orleans seilte vi til Miami, som har en stor lystbåt marina-havn. Der ble vi liggende i påvente av videre ordre fra de norske myndigheter, som holdt på å etablere seg som The Norwegian Shipping and Trade Mission (NORTRASHIP), med hovedkontorer i London og New York. De overtok
  kontrollen av alle norske skip utenfor Norge".

  Jens Line seilte så under hele krigen, og krysset Nord-Atlanteren 30 ganger i perioden 1942-45. Kom hjem til Norge i mai 1946 etter å ha vært borte i nesten syv år.

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  Privat arkiv avgitt til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter ("30 ganger over Nord-Atlanteren i konvoi" av Jens Line. I "Liv i Landvik", bind II, hefte 1-5 (1989-1993), utgitt av Landvik historielag).