Boy Roald Rist

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

1. januar 1912

Død

6. november 1972

Kallenavn

Dekknavn: Otto Borgen

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Buksnes

Relasjon til fylke

Nordland

Flåtetilhørighet

Har stillinger

Kommandørkaptein
 • Rist var allerede før krigen vant med havet og skipsfart. Han hadde kystskippersertifikat 1. klasse fra 1932 og tjenestegjorde i marinen under den andre verdenskrig, nærmere bestemt i konvoifart og ombord på MTBer, allerede fra krigsutbruddet. Han startet tjenesten under krigen som kanonér og ble forfremmet til utskrevet kvartermester i april 1941, før han via stillingen som skipssersjant ble utskrevet fenrik i juli 1944.

  4. desember 1943 reddet Rist en utskrevet dekksmann fra drukningsdøden ombord på marinefartøyet "Potentilla" utenfor St. Johns. For dette ble Rist tildelt Medaljen for Edel Dåd i Sølv ved Kgl. resolusjon av 14. april 1944. Rist var utskreven kvartermester på tidspunktet han ble tildelt medaljen. Han mottok under krigen også andre medaljer, herunder Krigsmedaljen og flere av de britiske kampanjemedaljene.

  Rist deltok som en del av ekspedisjonsstyrken under invasjonen av Normandie, 6. juni 1944 og senere i "Polar Bear"-ekspedisjonene mot slutten av krigen. Han var tidlig inne som deltaker i "Polar Bear 1" som hadde som mål å sikre Narvik havn ved en eventuell tysk tilbaketrekning. Rist og de andre opererte fra en av de såklate Sepals-basene som var plassert over grensen til Sverige. Herfra drev de med etteretningsvirksomhet mot de tyske styrkene i Nord-Norge.
   
  Under et oppdrag i Norge 13. april 1945 ble Rist og de andre soldatene oppdaget av en tysk patrulje og kom i kamp. Rist og de andre nordmennene
   
  Etter krigen fortsatte Rist i Heimevernet som kaptein og kretssjef i Lofoten IR 15. Han ble forfremmet til Kap. løytnant i 1956.

  Rist var også en aktiv politiker for Høyre og satt en periode som ordfører i Vestvågøy kommune. Han døde 6. november 1972.

  Utmerkelser:

  Rist mottok en rekke norske og engelske dekorasjoner for sin innsats under krigen:
  - Krigskorset med sverd (Norge)
  - Medaljen for Edel Dåd i Sølv (Norge)
  - Krigsmedaljen (Norge)
  - Deltagermedaljen med rosett (Norge)
  - Haakon VII's 70-årsmedalje (Norge)
  - 1940-1945 Star (Storbritannia)
  - Atlantic Star med barre (Storbritannia)
  - Defence Medal (Storbritannia) 

  Kilder

  http://www.krigskorset.no/pages/mak-rist.html

  "Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren", av Erik Gjems-Onstad, 1995.