Willie Hardy Søland

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

3. november 1920

Død

4. juli 2012

Foreldre

Arthur Willie Rud Søland og Anna Marie Søland f. Pedersen

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Nordby i Ås kommune

Bosted

Holsta St., Ås

Relasjon til fylke

AkershusØstfold

Tilknyttet mønstringsdistrikt

Har stillinger

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 24953, NY 3430.

  Privat arkiv:

  I 1937 var han med på jomfruturen til Christian Radich. Han ville bli kokk og søkte seg som elev på skoleskipet. Med karakterboka i handa og S i praktisk arbeid/oppførsel og M i orden og renslighet søkte han hyre på handelsfartøy hos Fred Olsen. Båten Betancuria gikk mellom London og Kanariøyene.

  I 1939 rett før han skulle til stuertskolen startet krigen. Betancuria lå da i Lisboa. Willie var da salonggutt. Han reiste ute under hele krigen. I siste måneder av krigen mønstret han på Idefjord som gikk med forsyninger til Kirkenes og ble torpedert.

  Etter krigen fullførte han utdannelsen som stuert. Willie giftet seg med Solveig Marie Søland f. Brustad 07.11.1921. De giftet seg i april 1946 og fikk 3 barn. Han seilte i handelsflåten til 1956, da han mønstret av for godt og ville være hjemme hos familien.

  Han arbeidet også som sprøytemaler på Aker Mek. og sjåfør hos frukt- og grønnsaksgrossist i Oslo. Senere tok han handelsskole og ville starte for seg selv. I 1960 startet han sitt eget firma, Ski frukt og grønnsaker. Han åpnet også egen butikk i Ski.

  Som pensjonist flyttet han og kona til Fredrikstad. Han var ivrig medlem i Fredrikstad Sjømannsforening og hadde ansvaret for maten ved store tilstelninger. Det var et samhold som betydde mye for han i pensjonisttiden.

  Willie mottok i alt 3 medaljer fra russiske myndigheter. Han ble invitert til St. Petersburg sammen med andre krigsseilere for å få medalje. Han fikk 50, 60 og 65 års medaljene for «seier i den store fedrelandskrig 1941-1945» fra Russland. De 2 andre medaljene ble tildelt under tilstelninger for krigsveteraner i Østfold.

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  Privat arkiv avgitt til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter