Øivind Schau

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

30. oktober 1914

Død

13. april 2005

Foreldre

Anders H. Schau, Sandefjord

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Sandefjord

Relasjon til fylke

Vestfold

Flåtetilhørighet

Har stillinger

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Londonregisteret:

  Registernummer under krigen: London 47545.

  Oppført i kort med fødselsdato 30. oktober 1914.

  Nekrolog, Aftenposten, 25. april 2005, s. 13:

  "Kommandør og krigshelt Øivind Schau sovnet stille inn onsdag 13. april, 90 år gammel. Han ble født i Sandefjord 30. oktober 1914.

  Schau var en av Marinens store krigshelter, høyt dekorert og høyt aktet. Hele sitt liv var han en staut offiser som var levende interessert i Marinen og Forsvarets utvikling.

  Da krigen startet 9. april 1940, var han nestkommanderende om bord på torpedobåten "Stegg" som nøytralitetsvakt. Etter uker med kamphandlinger reiste han med skøyten "Vita" til England. 20. mai 1940 var fenrik Schau med å skrive historie. Han var den første offiseren som heiste splittflagget på Marinens første MTB i England. I løpet av krigen tjenestegjorde han om bord på MTB og forskjellige jagere. Han gjennomførte også et lengre spesialkurs for batterioffiserer og fungerte som norsk instruktør. Ved invasjonen av Normandie på D-dagen i 1944 var han nestkommanderende om bord på jageren "Svenner", som ble torpedert og senket.

  Etter krigen fortsatte han sin tjeneste i Sjøforsvaret. Med sin personlighet og sine lederkvaliteter steg han i gradene og gjennomførte en variert og spennende tjeneste. Han var sjef for KNM "Tordenskjold", kysteskadren, Sjøstridskreftene i Nord-Norge og Sjømilitære korps. I sin pensjonisttilværelse var han blant annet viseformann i Marinens krigsveteranforening i en lengre periode og ansatt som bestyrer for seilskipet "Christian Radich" i 9 år.

  Kommandør Schau fikk følgende dekorasjoner for sin krigsinnsats: Krigskorset m/sverd, Krigsmedaljen, Deltakermedaljen, H VII 70-årsmedalje, 1939/45 Star, Atlantic Star m/rosett, Africa Star, Defence Medal".

  Kilder

  RA/S-2081/F/Fe/Fea/L0101

  "Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren", redigert av Erik Gjems-Onstad, Oslo 1995.

  Wikipedia

  Nekrolog, Aftenposten 25. april 2005, skrevet av Jan Eirik Finseth, kontreadmiral, Generalinspektør for Sjøforsvaret.