Einar Larsen Hage

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

9. desember 1904

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Sunndal

Bosted

Strandgate 51 ,Kristiansund N.

Relasjon til fylke

Møre og Romsdal

Tilknyttet mønstringsdistrikt

Har stillinger

Maskinist

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 101935.

  For å begynne med opphavet til at jeg mønstret ombord i El Segundo den 2. april 1940.  Jeg søkte før krigen Rederforbundet om det var mulig å komme til et utenlandsk verksted, da jeg manglet 6 måneders verkstedtid for å få utstedt maskinistsertifikat.

  Jeg fikk plass ved M.A.N. i Augsburg, Tyskland, gjennom Texaco, Oslo, og måtte forplikte meg til å ta hyre hos dem når jeg var ferdig. Vi reiste tre maskinister fra Oslo til Suez 3. april 1940, hvor vi gikk ombord i El Segundo.

  Sommeren 1940 ble vi bombet i Rødehavet.  Jeg tok da initiativet, og de fleste av oss skrev under på et brev til superintendent Geo Andersen i The California Texas Oil Company L.T.D.  om krigsrisiko tilllegg, ellers gikk vi i land.  Svar på dette brevet følger vedlagt i fotostatkopi.  Det fremgår klart at hadde Nortraship betalt den fulle hyre, så hadde også vi fått det samme.

  Videre kan jeg opplyse at da jeg skulle mønstre av i Colombo, ville ikke den norske konsulen mønstre meg av.  Han viste meg et brev fra generalkonsulen i Calcutta, der det stod at de amerikanske konsulatene hadde tatt over ekspedisjonen av panamabåtene.

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg.