Jeremias Støylen

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

6. november 1907

Foreldre

Esther Støylen

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Selje

Relasjon til fylke

Sogn og Fjordane

Flåtetilhørighet

Har stillinger

Kjente utdannelser

Kystskipperskole

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 24938.

  Gift med: Inga. 4 barn.

  Jeremias Støylen ankom Storbritannia 29. juli 1942 med motorbåten FORSØK fra Norge. Han var fører og eier av båten. Sønnen Per Ivar Støylen, på 8 år, var også med under overfarten.

  Fra registreringskort: "Present Military, Naval Service or Civil Employment: 25/8.42 to merchant Navy. 28/8.42 joined fishing fleet in Buckie. 12/9-42 on/b "Forsøk" Buckie."

  Støylen hadde tjenesteforhold på et av de norske fiske- og fangstfartøyer som under den 2. verdenskrig ble benyttet i transportoppdrag dels av sivile, dels av militære myndigheter.

  Støylen selv beskriver at dette var hard tjeneste, og at mannskapet bl.a. var ute og berget mannskapet fra det norske skipet M/T SPINANGER da det ble torpedert. "Ellers var farvannet vi seilte i farefullt, med flyangrep og minelagt både med akustiske og magnetiske miner".

  Attest skrevet av Superintendent Captain M. Mortensen ved Nortraship Greenock Branch, 25. august 1945:

  "Vi bevidner herved at Hrr. Jeremias Støylen har tjenestegjort som båtmann på vor motorbåt FORSØK fra August 1942 til August 1945, et tidsrum av 3 år. Hrr. Støylen har den hele tid utført sitt arbeide til vor fulde tilfredshet, og slutter nu på grunn av at båten ikke længer benyttes av oss, men blir tilbakelevert til Fiskeridepartementet for at sendes til Norge. Motorbåten FORSØK blev benyttet av Nortraship's Branch Office Greenock, i Clyde".

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg