Gudbrand Kramvik

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

9. januar 1916

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Lebesby

Relasjon til fylke

Finnmark

Flåtetilhørighet

Har stillinger

U.m.m. (Utskrevet maskinmann)

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Sjøforsvarets londonarkiv:

  Antatt i Marinen: 1. oktober 1939, som u.m.m. Nummer: 921.

  Sivil stilling: Fyrbøter.

  Sivil utdannelse: Teknisk aftenskole. 1 års fartstid. 2 års verkstedtid.

  Sertifikater: Radiosertifikat 2. klasse.

  Tidligere militærtjeneste: Rekruttskolen Marinen 1938.

  Militær spesialutdannelse eller kurser: Radioskolen Port Edgar. W/T. Refr. course 14. august - 12. oktober 1942.

  Dimittert fra Marinen: 14. september 1945.

  Kramvik 75 år, avisartikkel i Nordlys:

  "Gudbrand Kramvik, Krognesvegen 9, Tromsø, fyller 75 år i dag, onsdag 9. januar. Gudbrand vokste opp i Tromsø, gikk teknisk aftenskole og valgte sjøen som arbeidsplass. Han dro på ishavsfangst og i kystfart.

  Like etter førstegangstjenesten i Marinen, fulgte nøytralitetsvakt. Han kom om bord i "Nordhav II", og fikk stasjon i Bodø. Etter krigsutbruddet ble det tjeneste nordover langs kysten. Da kapitulasjonen kom i juni 1940, befant "Nordhav II" seg i Varangerfjorden, og derfra gikk turen over til Skottland. Ved en marinebase der ble fartøyet utrustet for minesveiping langs den skotske kyst. Fartøyet ble flere ganger utsatt for flyangrep, og endte sine dager etter et torpedoangrep.

  Etter dette hadde han variert krigstjeneste om bord i MTB-båter og undervannsbåten "Uredd". Også konvoitjeneste i Atlanteren i russlandskonvoiene tok han del i.

  I junidagene 1944 var han om bord i jageren "Svenner", og fikk være med på invasjonen i Normandie. "Svenner" ble senket av en torpedo, og nærmere 50 mann av besetningen omkom. Gudbrand havnet i sjøen under den voldsomme eksplosjonen, og ble plukket opp av fartøy som kom til. Da var han ganske hardt skadd, og måtte ha hospitalopphold i Birmingham. Etter et rekonvalesensopphold i Edinburgh ble det på nytt tjeneste i Kanalen. Under oppholdet i England gikk han på radioskole, og tjenestegjorde som telegrafist i Marinen".

  Kilder

  Sjøforsvarets londonarkiv ved Marinemuseet i Horten: P. 26. kort 213-214.

  Privat arkiv avgitt til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter