Lars Andersen Dahll-Larssøn

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

28. mars 1887

Død

30. mai 1956Årsak: Ukjent

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Arendal

Bosted

Torjusholm, Arendal

Relasjon til fylke

Aust-Agder

Flåtetilhørighet

Har stillinger

Kjente utdannelser

Skipsførereksamen

Sjøforklaring 1939 - 1945

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 43812.

  Gift med (jf. London-kort): Elinore Dahl-Larssøn.

  Tatt til fange etter kapring av D/S GUDVANG og satt i tukthus, frigitt 14. april 1945.

  Privat arkiv:

  9. april 1940 var Dahll-Larssøn påmønstret D/S SOLGRY som 1. styrmann og lå i den svenske havnen Trelleborg. Skipet ble rekvirert av Nortraship og ble liggende uvirksomt i Sverige. Han var deretter påmønstret D/S GUDVANG som forsøkte å flykte fra Sverige (en av "Kvarstadbåtene"), men som ble senket og hele mannskapet havnet i tysk fangenskap. 

  Kristen Taraldsen, "Seilas for frihet":

  "I begynnelsen av 1943 ble Dahll-Larssøn og skipskameratene stilt for en særdomstol. Rettssakene ble ført dels i Rendsburg, dels i Sonnenburg. Dahll-Larssøn ble dømt til seks års tukthus. Dette ble begynnelsen på et to og et halvt år langt fangenskap som NN-fange [Nacht under Nebel] i forskjellige tyske konsentrasjonsleirer. Han satt i Mum, Rendsburg og Sachsenhausen. Våren og forsommeren 1944 slo tuberkulosen til, og bortimot halvparten av fangene i Sonnenburg ble rammet."

  "Dahll-Larssøn fortsatte å seile etter krigen. Den 28. august 1945 gikk han om bord i sitt gamle skip D/S SOLGRY som fører. Han mønstret av den 21. desember 1946 for å gå inn i pensjonistenes rekker.

  Lars Andersen Dahll-Larssøn døde den 30. mai 1956. Han ble stedt til den siste hvile på Færvik kirkegård".

  Fanger.no:

  Norsk digitalt fangearkiv oppgir at Lars Andersen Dahll-Larssøn satt i fangenskap i Marlag und Milag Nord, Rendsburg, Kiel, Sonnenburg og Sachsenhausen. I tillegg var han i leiren Neuengamme i forbindelse med hjemsendingen med de Hvite Bussene.
  Les mer her: www.fanger.no/persons/13225

   Utstillingen "Krigsseilere i en global krig" på Arkivet:

  "9. april 1940 var Lars Andersen Dahll-Larssøn påmønstret DS Solgry som ble liggende uvirksomt i den svenske havnen Trelleborg. I 1942 ble han med på DS Gudvang som forsøkte å flykte fra Sverige i en av Kvarstadbåtene. Skipet ble imidlertid oppdaget av tysk marine, og hele mannskapet havnet i tysk fangenskap. Først kom de til leiren Marlag und Milag Nord, hvor Dahll-Larssøn kunne sende postkort hjem til kona Elionore. I 1943 fikk Dahll-Larssøn og de andre fra Kvarstadbåtene status som NN-fanger, og Dahll-Larssøn ble sendt til tukthuset Sonnenburg uten mulighet til å kommunisere med utenverdenen. Dahll-Larssøn var blant de som overlevde fangenskapet. I leiren Neuengamme møtte han sønnen sin Erik Thomas, som også satt i tysk fangenskap. Sammen ble de fraktet til Sverige med De hvite bussene. 1. juni 1945 kom de hjem til familien på Tromøya ved Arendal."

  Var med på følgende historiske hendelser 1939-1945:

  Kilder

  Privat arkiv avgitt til NSK, Arkivet. Inkl. en stor brevsamling fra tiden i fangenskap.

  Kristen Taraldsen, "Seilas for frihet"

  RA/S-3545/G/Gg

  www.fanger.no/persons/13225