M/K Brattholm (M 172 HØ) (DSTO og Shetland)

Kallesignal
LJQC
Nasjonalitet
Norge flaggNorge
Byggeår
1938

Annet

Tonnasje

Bruttotonnasje:
50

Maskin/motor

Dimensjoner

Lengde:
62,0'
 • Shetlandsfarten.

  Avgikk fra Ålesundstraktene den 13. november 1940 og ankom Reykjavik den 18. november.

  Fakta om DSTO-tjeneste ved historiker Atle Wilmar.

  11/1940: M/K BRATTHOLM tjenestegjorde i Divisional Sea Transport Officer (DSTO) Island i perioden 28. november 1940 til oktober 1942. Sjøfolk påmønstret i nevnte periode var i utenlandsk alliert marine. DSTO Island var en del av den britiske marinen, men båtene gikk med sivile besetninger.

  Tilleggsinformasjon v/ Thor Eickstedt:
  30.03.1943: Senket av tysk kanonbåt i Troms.

  "Sannheten om Jan Baalsrud og Operasjon "Martin", iTromsø:

  "Sjefen for det tyske sikkerhetspolitiet i Tromsø, Kurt Stage, reagerte straks på opplysningene fra lensmannen. Allerede i tolvtiden den 30. mars gikk minesveiperen "R 56" fra byen med offiserer fra Sipo og den tyske kontraspionasjen, Abwehr, om bord.

  Da "R 56" kom til Toftefjorden om ettermiddagen, oppsto det en kort skuddveksling mellom tyskerne og mennene på "Brattholm". Etter at skøyta var sprengt i et forsøk på å ramme det tyske skipet, fenrik Per Blindheim drept, telegrafist Gabriel Salvesen og Erik Reichelt såret, overga lt. Eskeland seg sammen med de syv besetningsmedlemmene seg. Bare Jan Baalsrud klarte å komme seg unna. [...]

  Sigurd Eskeland og de syv besetningsmedlemmene på "Brattholm" ble 2. april ført til skytterbanen nord på Tromsøya og henrettet på kanten av en fellesgrav. Dagen etter døde Erik Reichelt på sykehuset. Moursund og Knudsen ble sammen med de to fiskerne fra Grøttøya sendt til konsentrasjonsleir i Tyskland hvor de alle senere omkom".

  Kilder

  Magasinet "Mynt & historie", nr. 4, 2017.

  "Sannheten om Jan Baalsrud og Operasjon "Martin". Publisert 30. april 2010, iTromsø. Skrevet av lektor Gunnar Pedersen. https://www.itromso.no/meninger/article353963.ece?fbclid=IwAR3vs07plDj_m770ca8nbaQGbe9tbiOY-lcVerfampWiusM-ekFICsEA4e4